2009. szeptember 22., kedd

Ki formálja gondolkodásod?


Ki formálja gondolkodásod?

Az Őrtorony Társulat sok ellenfele erőteljesen támadja a Szervezetet hogy az elmekontroll-technikákat használ tagjai befolyásolására. A Társulat a bírálatok ismeretében szónoki kérdést tesz fel a "Jehova Tanúi - Szekta, vagy Isten szolgái?" című cikkben:

"Emberek tömegei ismerik jól Jehova Tanúit világszerte. Azt kérdezzük a nem Tanúk millióitól, akik bibliatanulmányozást folytatnak vagy folytattak valamikor a Tanúkkal: Tettek-e bármilyen kisérletet is a Tanúk arra, hogy agymosásnak vessék alá őket? Alkalmaztak-e a Tanúk olyan módszereket, amellyel ellenőrzésük alá akarták vonni a gondolkodásukat? "Nem"-hangzana kétségkívül őszinte válaszuk. Nyilvánvaló, hogy ha ilyen módszereket alkalmaztak volna eddig a Tanúk, akkor se szeri, se száma nem lenne az áldozatoknak, ami viszont ellentmondana akármelyik érvnek, amely Jehova Tanúi mellett szól." (Az Őrtorony 1994. február 15. 6. oldal)

Mégis, megszabadulhat a Társulat ettől a stigmától egyszerűen egy tollvonással? Bizonyára az Őrtorony azt szeretné, ha olvasói azt hinnék, eléggé nyitott, becsületes és engedékeny; így mind leendő, mind jelenlegi tagjai szabadon gyakorolhatják a független gondolkodást. De ez az igazság? Megadja az Őrtorony a lehetőséget tagjainak, hogy egészséges személyiségekként gondolkodjanak és cselekedjenek? A következő idézet a Társulat "Ki formálja a gondolkodásodat?" című cikkéből való:

"A valóságban ahogyan gondolkodsz, és ebből adódóan ahogy cselekszel, azt mindig befolyásolják valamennyire azoknak az embereknek a nézetei és érzései, akiket meghallgatsz. [...] tényleg biztos lehetsz benne, hogy valójában nem formálja-e valaki a gondolkodásodat anélkül, hogy tudnál róla?" (Az Őrtorony, 1999. április 1. 20.o)

Alkalmazzuk ezt a kijelentést az Őrtorony Társulatra és lássuk, milyen befolyása van tagjaira. Úgy tűnik, minden Jehova Tanúja hasonlóra van formálva. Egyformán kell öltözködniük. Minden férfi, kamasz és kisgyerek öltönyt és nyakkendőt kell viseljen. Minden nő hosszú szoknyát kell hordjon. Minden férfi hasonló aktatáskát és minden nő hasonló kézitáskát cipel. Bennük ugyanaz a Biblia fordítás. Hasonlóan lassan járnak, egyforma lépésekkel. Még Királyság-termekben az előadások is azonos hosszúságúak, előre kijelölt kijelentések és témák hangzanak el bennük. Minden Jehova Tanúja ugyanazokat a dolgokat kell higgye és az Őrtorony büszkélkedik, hogy minden Királyság -teremben világszerte ugyanazt az anyagot olvassák és tanulmányozzák. Ugyanazokra a kérdésekre ugyanazokat a válaszokat adják. Nem számít mennyire fontos vagy jelentéktelen a kérdés, a válasz ugyanaz a föld minden országában. Ha ez nem tesz mindenkit egyformává, akkor mi?
Egy nyitott elme
A cikk így folytatódik:

"Természetesen ahhoz, hogy 'tájékozottak' legyünk, nyitva kell tartanunk az elménket és fogékonyaknak kell lennünk a jó hatásra. Az egészséges elmét, akárcsak az egészséges testet jól kel táplálnunk, ha szeretnénk, hogy jól működjön. (Példabeszédek 5:1,2) Az információ hiánya ugyanúgy pusztító lehet, mint a félrevezető tájékoztatás. Igaz ugyan, hogy meg kell védened elmédet a félrevezető elképzelésektől, de igyekezz, hogy ne alakuljon ki benned borúlátó vagy cinikus vélemény minden tájékoztatással vagy tanáccsal szemben, amit kapsz."

De Jehova Tanúi elméje nem nyitott. Miközben hatalmas mennyiségben terjesztik az Őrtorony irodalmat, egy Jehova Tanúja visszautasítja még egy kis négy oldalas traktátus elfogadását is bárkitől. Figyelmeztetve van, hogy ne olvasson el semmit, amit egykori tagok, vagy a Szervezet bírálói írtak. Valójában sok Jehova Tanúja még a régi Őrtorony irodalmat sem olvassa, ami feltárná az évek során bekövetkezetta sok változtatást és félreértelmezést a tantételekben. Hogy mondhatja az Őrtorony Társulat, hogy egy személynek nyitott elméjűnek kell maradnia a szellemi egészséghez és tilthatja meg ugyanakkor követőinek, hogy az Őrtorony irodalmon kívül mást is olvassanak? Ez nem agymosás?

A cikk így folytatódik:

"Késznek kell lenned megtölteni elmédet a 'szent írásokban', Isten ihletett Szavában, a Bibliában található igazsággal."

De az Őrtorony nem ad lehetőséget tagjainak hogy a Bibliát az Őrtorony kiadványoktól függetlenül olvassák. Igen, a Társulat látszólag azt mondja, hogy mindenkinek olvasnia kéne a Bibliát, de hány Tanúnak marad ideje a Biblia olvasására a Szervezeti irodalmak elvárt heti olvasásától függetlenül? Ez azért van így, mert a Társulat tudja, hogy ha egy Tanú elkezdi olvasni a Bibliát az Őrtorony kiadványok nélkül, akkor hamarosan észreveszi, hogy addig az Őrtorony Társulat értelmezésében hitt és nem abban, amit a Biblia valójában tanít. A Társulat meg kell akadályozzon bármilyen független gondolkodást, bármi áron. Igen, Jehova Tanúi gondolkodását az Őrtorony Társulat formálja. Bárki, aki elhatározza, hogy kitör ebből a formából és elkezd önmaga gondolkodni, általában nem marad már sokáig Tanú.
Szabadság
Megszámlálhatatlanul sok Tanú tette meg az első merész és félelmetes lépést az önálló gondolkodásban. Legtöbbjük végül függetlenítette magát az Őrtorony szoros ellenőrzésétől. Sokuk megtanulta, hogy kereszténynek lenni nem egy ember-csinálta vallás szabályainak és előírásainak követését jelenti. Ők meglepődve tapasztalták, hogy a kereszténység egyszerűen annyi, mint szerető és személyes kapcsolatban lenni Istennel az Ő Fián keresztül. Jézusba és az Ő Golgotán bevégzett munkájába vetve hitedet te is új kapcsolatnak örvendhetsz Istennel. Ráadásul Isten elpecsétel a Szent Szellemmel, és örök életet garantál számodra (Efézus 1:13,14). Megtapasztalhatod azt a szabadságot Krisztusban, ami soha nem volt tiéd Tanúként.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)


Írta Wilbur Lingle

Szerkesztette és kiegészítette: www.towertotruth.net
Fordította: Barna Zoltán, 2003.


( Forrás:  http://exjt.hu/agymosas.html   )

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, megint kotorásztam nálad, ha megengeded, talán ezt a posztod szeretném felhasználni jövő héten a közös blogon, mivel kapcsolódik egy másik cikkhez, amit majd utána tennénk közzé az oktatással kapcsolatban. Köszönettel csakegyember

Zsolt Kovács írta...

@-->> CsakEgyEmber:

Ezt még 'anno Barna Zoli oldaláról (re)publikáltam.
Akkor még nem tudtam,hogy életben marad -még ha inaktívan is-
az exJT.Hu oldal, nem akartam,hogy értékes tanulmányok eltűnjenek,
ha a magárahagyott weboldal megszűnik.

Érdemes hivatkozásként ezt megadni: http://exjt.hu/agymosas.html