2010. március 25., csütörtök

Elfelejtett Gyémántok: Ács Enikő

Kedves Olvasó! 
Régóta szerettem volna   írni sorozatot azokról 
az előadókról,együttesekről,akiket   évtizedekkel ezelőtt sokan hallgatták szívesen,de az idő,és a szelektív emlékezet  a feledés hátterébe sodort. 
Némelyikük még 'anno nagylemezt (LP) sem készíthettek. 
Sajnos,a NET-en is igen kevés infó  található meg néhányukról. 

          Jól van ez így...?              Szerintem nem.     

Jó gondolni,emlékezni ezekre a művészekre,akik a hangjukkal,dalaikkal teremtettek-közvetítettek értékeket,
és nem valóság-show-ban vetkőztek,főzőcskéztek,bohóckodtak.     
Nem elítélni akarom az ilyen műsorok szereplőit,csupán jelzem:
az a világ távol áll tőlem.
  Szóval,ha minden sikerül,-Isten is engedi,-akkor egy sorozat indul el: "Elfelejtett gyémántok" -utalva az ismert csodálatos Demjén Ferenc-dalra:"Elveszett gyémántok".  
"Ezeket"-Őket  szeretném "összegyűjteni",
zenei  munkásságukra emlékezni. 

Elsőként   Ács Enikőre. 
Én a '80-as évekből emlékeszem,főleg a "Magasföldszint",és az "Albérletkereső dal" című dalokat hallgathattam a Petőfi Rádióban.   
Megfogott ezeknek a daloknak a melankolikus hangulata,szöveg-világa.  
(Persze,tudom....kinek a bulizós "mjúzik",kinek a  visszafogottabb,elgondolkodtató szövegű  zenék tettszenek-én az utóbbiak táborát gyarapítom.)   

Rövid életrajz a Wikipédiából- (köszönet a Szerzőnek! )   >>(Ács Enikő) Szombathelyen született 1953 szeptember 12-én.  Előadói pályafutását egy gimnáziumi énekes-gitáros duóban kezdte, ahol Németh Krisztával Joan Baez-feldolgozásokat adtak elő.   A duó az 1972-es  "Ki Mit Tud"-on a középdöntőig jutott.  
Érettségi után a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen folytatta tanulmányait.  
Itt ismerkedett meg a Panta Rhei zenekar tagjaival, Szalay Andrással, Szalay Sándorral, Matolcsy Kálmánnal és Béke Csabával.   Ács Enikő 1976-tól 1979-ig volt tagja a zenekarnak. Számos rádiófelvételt készítettek saját szerzeményeiből, versmegzenésítéseiből (Pogácsalány, Jössz-e már?, Talán, Öreganyó, Lidérc).
Ács Enikő és a Panta Rhei több országos könnyűzenei versenyen is részt vett: az 1977-es Tessék választani!-n a A pogácsalánnyal, az 1978-as Tessék választani!-n a Talán c. dallal, az 1978-as Made In Hungary-n a Nem hiszem el-lel, az 1979-es Tessék választani!-n a Csendes dal-lal léptek fel.
A stílusbeli különbségek miatt 1979-től szólóénekesként folytatta pályáját.   
1982-ben, első gyermeke születését követően visszavonult. 

Már kétgyermekes anyaként, 1987-ben Tímár Péter felkérésére elvállalta a Moziklip c. film egyik szerepét. A filmben Bródy János "Kornél és Elvira" c. dalát énekli.   Jelenleg háromgyermekes anya, főállásban középiskolai francia-könyvtár szakos tanár, szabadidejében énekel és mesekönyvet ír. <<  

 Aki szeretne Ács Enikőt hallgatni,azoknak mindenképpen érdemes felkeresni ezt a Myspace  oldalt:  http://www.myspace.com/acseniko/   Természetesen, a Youtube-n is megtalálható néhány zenei gyöngyszem Ács Enikőtől,-köszönet azoknak,
akik feltöltötték! 
Sorrendben a dalok: "Pogácsalány", "Magasföldszint",  "Kornél és Elvira" , "Talán" és "Utolsó levél", és a szintén fantasztikus  Panta Rhei  együttessel  az "Itt  van a  délután".
[Zsotza]


   

Nincsenek megjegyzések: