2010. július 23., péntek

Jézus Krisztus Istenségéről

Ez az írás egy levelem az "Egykori és Aktív Jehova tanúi Levelezőlistáról",  még 2007-ből.

A téma: Jézus Krisztus Istensége.


"Kedves Levelezőlista-társak!   Köszönöm,hogy megosztjátok Gondolataitokat Jézus Krisztus Istenségéről! Bár olvasok "pro-és kontra" érveket,és tudom:nagyon nem egyszerű téma,senkit semmire nem szeretnék rábeszélni/lebeszélni! -persze,megvan az álláspontom.
Nyolc évig voltam az Őrtorony Szervezet tagja,és 11 éve vagyok  hívő keresztény.
Csak két Igéről szeretnék most írni 1.: János 14:1: "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: Higyjetek Istenben,és higyjetek énbennem".
Ha Jézus csak   ember lett volna,akkor Istenkáromlást szólt volna! (Ezért -sem-értették a kortársai: Hogyan bocsáthat meg bűnöket,amikor csak Isten adhat -teljes-bűnbocsánatot!?) Hinni-a Szentírás szerint-ahogy én ismerem- csak Istenben szabad! Sehol nem találtam az Igében,hogy Mózesben,Dávidban, -vagy-hogy témánknál legyünk-Mihály Arkangyalban hittek volna az Igaz Imádók!

Az már a mi elkorcsosult nyelvhasználatunk átka,hogy a "hinni" szó jelentése durván eltorzult-sajnos bálványimádásba: "Hiszek a nemzet erejében"... "hiszek a lelkészemben"... "hiszek a házastársamban". Még az Apostoli Hitvallásban is pontos a megfogalmazás:"Hiszek egy Istenben ...(Atyában ,Fiúban Szentlélekben !) De így folytatja: (Pl.:) Hiszem az egyetemes (Anya) Szentegyházat, ...a test feltámadását,..stb... 2.: Zsidók 5:8: "Jóllehet Ő a Fiú (Jézus),szenvedéseiből megtanulta az engedelmességet" (Kiemelések az Igeversekben tőlem-Zsotza)

Én ezt az Igét csak Jézus Krisztus Istenségével tudom megérteni,mert ha a Mennyben Jézus-mint Mihály Arkangyal élt volna,akkor nem kellett volna megtanulni az engedelmességet! Ráadásul nem ezt olvassuk: "újra megtanulta az engedelmességet" Az Atya,és a Logos kapcsolata meghaladja a mi szűkös,kategorizáló emberi felfogásunkat. Adjon Jahve Atyánk alázatot,hogy meghajoljunk az isteni titkok előtt hittestvéri szeretettel és tisztelettel: Zsotza"

4 megjegyzés:

Hevel írta...

Kicsit gyenge vagyok latinból, de az apostoli hitvallás nyelvészeti elemzése a hiszek egy istenben és a hiszem az anyaszentegyházat között sajnos csak magyarul működik.

Angolul mind a kettő: I believe in... Latinul: Credo in... Tehát az apostoli hitvallás is hisz az egyházban is, valamint abűnök bocsánatában, a szentek közösségében etc.

De ha már előkerült a Credo, van egy nagyon szép dal, Rich Mullins Creed-je, amit minden keresztény embernek ajánlani tudok: http://www.youtube.com/watch?v=5Tpq4MoRVV4

Zsotza írta...

Köszönöm,Hevel a kommentet! Ha a magyar nyelv megkülönbözteti a hit fokozatait,az számomra azt mutatja,hogy milyen gazdag a mi nyelvünk! Hála,és dicsőség az Örökkévalónak! Köszönöm a video-linket is,felemelő,és igazán mai hangzású a dal! Eddig nem hallottam a Művészről,Rich Mullins-ről,-érdemes hallgatni!

Hevel írta...

Rich Mullins egy nagyszerű ember volt, gyermekkorom óta egy példakép, mert minden lélegzetével a hitét élte. Sajnos a kilencvenes években meghalt, és sok számáról az emberek nem is tudják, hogy ő szerezte őket. Pl. az Awesome G-d című számot mostanában Michael W. Smith-től szoktam hallani.

Zsotza írta...

Nem tudtam,hogy meghalt...de hiszem,hogy nem élt hiába,dalaival,életével szolgálta az Örökkévalót,követte a Mestert,és értéket adott a hallgatóknak! Áldott legyen az emlékezete!