2010. augusztus 26., csütörtök

A "pogányok ideje"-vajon véget ért? (Carl Olof Jonsson könyve)

Régóta tervezek ajánlót írni Carl Olof Jonsson "A pogányok ideje-vajon véget ért?" című könyvéről.  Carl Olof Jonsson 26 évig volt a Jehova Tanúi Vallás-szervezet  tagja, szolgált vénként (a lelkipásztor megfelelője Jehova Tanúinál),és  egy ideig teljes idejű evangélizátorként. 
Egy ember,akinek a kapcsolatai,világnézete,célkitűzései abszolút az Őrtorony Társulatról szól-több mint negyed évszázadon keresztül!-mégis szembekerül a Vezető Testülettel. 

Mi volt ennek az oka? 

Egy olyan szigorúan szervezett,vezetett felekezetben,mint a Jehova Tanúi,gondoskodnak  arról,hogy minél kevesebb "külső információt" kapjanak a "hírnökök". (a tagok elnevezése a belső,JT zsargonban-Zsotza)   
Határozottan nem ajánlott a vallási irodalom olvasása -kivétel az Őrtorony Társulat kiadványai!  Egy kilépett,volt taggal pedig szigorúan tilos beszélni,neki írni  egy Jehova Tanújának. (Nehogy kiderüljön: van kiút az "Őrtoronyból"!) 
Nos, Carl Olof Jonsson nem volt lázadó,nem  kérdőjelezte meg a Biblia tekintélyét,nem szidta a Vezető Testületet,Brooklynt,a többi Tanú-társát,nem nyúlta le a Királyság-teremben  az  adományokat. (ez az imaház /templom megfelelője a belső,JT zsargonban- Zsotza)    
Nem keveredett paráznaságba,nem lett pedofil....  mégis: ha van az Őrtorony Társulat főhivatalában  a faliújságon  "Wanted-dead or alive!" felirat,akkor szerintem előkelő helyet foglal el Carl Olof Jonsson. [;<-))
  
De miért is?

  Így vall Ő  erről:  
"Szolgálatom során egy ember,akivel bibliatanulmányozást  folytattam, felszólított,hogy bizonyítsam az Őrtorony Társulat által képviselt álláspontot,ti.,hogy Jeruzsálem babiloniak általi elpusztítása  i.e. 607-ben történt.  
Arra hivatkozott,hogy a történészek szerint ez  az esemény i.e. 587-ben,vagy 586-ban történt.   E felszólítás nyomán kezdtem el a kutatást,amely 1975 végéig tartott,amikor is  az i.e 607 -es  dátum  elleni bizonyítékok növekvő terhe  arra kényszerített,hogy vonakodva  bár,belássam: az Őrtorony Társulat tévedett.
  1975 után még egy ideig néhány közeli,kutató hajlamú barátommal megvitattuk a bizonyítékokat.  Mivel  egyikőjük sem tudta megcáfolni az általam  összegyűjtött adatokat,úgy döntöttem,hogy erről az  egész témáról egy  szisztematikusan felépített tanulmányt írok,hogy elküldhessem Brooklynba (New York) az Őrtorony Társulat Főhivatalába.  Az a bizonyos tanulmány el is készült,és 1977-ben elküldtem  Jehova Tanúi Vezető Testületének.
  Ez a könyv azon a tanulmányon alapul,noha 1981 óta többször átdolgoztam,és  némileg kibővítettem.  
Az  ezt követő levelezés a Vezető Testülettel egyértelművé tette,hogy ők is képtelenek megcáfolni azokat a bemutatott bizonyítékokat. 
 1980 február 28-ig valójában meg sem próbálkoztak ilyesmivel.  Idővel ismételten figyelmeztettek:másokkal ne osszam meg felfedezéseimet!  
Egy 1978. január 17-i keltezésű levélben a Társulat képviselői például ezt írták: >>Mindamellett nem az az érdekes,hogy e vélemény milyen szilárdan  támasztható alá bizonyítékokkal;egyelőre a te személyes nézőpontodnak kell  azt tekinteni.  Erről nem beszélhetsz,és ne is próbáld a gyülekezet tagjai között terjeszteni."<< 

 Ebből a levélből is felismerhető az Őrtorony Társulat érdeke:  Bármi áron el kell hallgatni a bizonyítékokat,bármennyire is hiteles! 
Ha kiderül,hogy alapjaiban hibás az 1914-ről,és a "pogányok hét idejéről" szóló tanítás,akkor az egész Őrtorony Társulat létjogosultságának nincs alapja
Akkor Jézus Krisztus nem jött el "láthatatlanul"  1914-ben,ugyanebben az évben nem ért véget a "pogányok hét ideje"! (Dániel könyve 4. fejezet) 
Ha hamis az Őrtorony Társulat időrendje,akkor 1919-ben Jézus Krisztus nem nevezett ki  senkit  mint "hű és bölcs szolgát"-"minden vagyona  fölé" (Máté ev. 24:45-47)  
Ezért is érdemes olvasni Carl Olof Jonsson könyvét!  
Nem könnyű olvasmány,az biztos,-de megéri!  
Ami nagy  értéke még: több,régi -ma már elérhetetlen-  Társulati irodalomból idéz a Szerző!  Köszönöm Kovács Zoltánnak, és Oláh Orlay Károlynak, hogy ezt a fontos tanulmányt magyarul is olvashatjuk!  
  Találtam külön honlapot is a könyvnek: -->> Itt! <<--   
Ha rákattintunk a könyvre,akkor láthatjuk a  könyv-ajánlót,a tartalom-jegyzéket,az  illusztráció-jegyzéket.  
Infó,kapcsolat cím: kovacsestsa  [kukac]   freemail  [pont]  hu  
  [Zsotza]

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Attila vagyok, Szászrégenből (Erdély). Megrendeltem C. O. Jonsson könyvét a Dorema keresztény könyvesbolt honlapján. Szerinted van esélyem rá, hogy megkapjam? Mert eddig meg nem jeleztek vissza.
Két kérdés is:
Ez a fordítás a Jonsson által újrakiadott változat fordítása, vagy az első kiadásé?
A Rolf Furuli féle cáfolatokról illetve az őáltala felállított új kronológiai alternatíváról tudsz-e valamit, és ha igen, mi a véleményed róla?

Zsotza írta...

Szeretettel köszöntelek Attila! Azt olvasom a könyv első oldalán,hogy "second edition",tehát második kiadás. Magyarul 2000-ben jelent meg. Nem ismerem a Dorema-t,én telefonon,vagy email-en érdeklődnék: rendeles [kukac] dorema [pont] hu . Szeretettel ajánlom Kovács Zoltánt,a fordítót,érdemes írni neki,ha nem válaszolnak a Doremától: kovacsestsa [kukac] freemail [pont] hu. Rolf Furuliról semmi infót nem találtam magyarul. Érdekelne,hogy mit írt. Köszönöm a kommentet,Gyere máskor is! Tisztelettel Üdvözöllek: Kovács Zsolt