2010. szeptember 3., péntek

PMR-2.

Kinek mi jut  eszébe  arról a szóról (rövidítésről),hogy "PMR"?  
Persze,a walkie-talkie,a hordozható  rádió adóvevő...de mit jelenthet még ez a  három betű,főleg ha cirill-ABC szerint van leírva?  Ismert jelenség cikizni a nyugati (főleg USA-beli) emberek  földrajzi felkészületlenségét,bánt minket amikor Magyarország fővárosának Bukarestet gondolják....  de ha  picit belegondolunk: 
100 megkérdezett magyar ember  közül ki tudná megmondani: 
Mi  Alaszka  állam székhelye? (Juneau) vagy  Delaware-é,esetleg Wisconsin-é...?  Na,jó...Amerika (USA)  messze van.

  De 100 ember közül ki tudná megmondani,hogy Tiraszpol hol fekszik? 
Szerintem 50 ember az Orosz Föderációra tippelne (nem minden alap nélkül), 
kb.: 25-en Ukrajnára,Fehéroroszországra tippelne,a maradék pedig Moldovára. 

Talán néhány ember gondolna a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságra.  
Oroszul: Приднестровье   (ПМР)  -,nos ennek az elvileg szakadár területnek ,a gyakorlatilag  -orosz segítséggel -önálló államisággal rendelkező terület rövidítése a "PMR". (Továbbiakban a PMR-t  használom.)     Mivel a PMR-t  csak Abházia,és Dél-Oszétia ismerte el,-amely államokat a viszont csak Oroszország,Venezuela,Nauru,Nicaragua,  a vitatott státuszú Hegyi-Karabah,és -természetesen-a PMR ismeri el.   
Bonyolult a diplomácia....   tanulságos olvasnivaló a "nem létező országok"a Geographia Blogon:  Nemlétező országok     Milyen érzései,identitás-tudata,földrajzi-nemzeti kötődései  lehetett egy  átlag tiraszpoli, (benderi,dubosszari,stb. ...) lakosnak,húsz évvel ezelőtt?   Persze.... az egykori Szovjetúnión belül   volt a Moldovai Sz.SzK.,relatíve önálló közigazgatással Kisinyovi központtal,saját,helyi himnusszal,zászlóval: Moldáv Sz.Sz.K. himnusz  Szóval az ottani átlagpolgár (orosz,román,ukrán,gagauz,bolgár) 1991 végére  tudatosulhatott: egykori hazája,a Szovjetunió nincs többé. 

Egykori országa,pénze,útlevele,állampolgársága a múlté.

  Egy új ország polgára már,amely  címerében,zászlajában erősen Románia felé közelít. Az  orosz,és ukrán nyelvű emberek többsége feltehetően  féltek egy esetleges  csatlakozáshoz Romániához  ('anno a román nyelvű moldovaiak se akartak a Szovjetunióhoz)  Érdemes elolvasni a PMR kialakulásának részleteit a Wikipédián,itt  1990 szeptember 2.-án  alakult meg a PMR,-mint a Szovjetunión belüli autonóm köztársaság,amit az  akkori szovjet  elnök,Mihail Gorbacsov elutasított.  (A 20 éves jubileumról cikkek Itt: Kárpátinfo.Net  ,és Itt: Magyar Nemzet Online  <<katt) A többi (az 1992-es polgárháború) ma már a közelmúlt történelme.  Idén 20 éve, hogy létezik gyakorlatilag a terület.   

Azóta felnőtt egy nemzedék a PMR-ben,akik  egy olyan ország állampolgárai,amely nem tud mit kezdeni az útlevelével,és a pénzével,ha  elhagyja a (belső)  határt,-ugyanis Moldovában,és a többi országban  azok nem érvényesek.  
Meg lehet szokni ezt az identitás szempontjából furcsa állapotot?   
Ahogy nézek képeket,és videókat az országról,az a benyomásom  alakult ki:  
Jó lenne -szigorúan turistaként- egy,vagy két napra szétnézni,fényképezni 
(na,azt lehet hogy csak óvatosan....!), bizarr időutazásnak tűnik a környezet.

  A  sarló-kalapács,vörös csillag jelképek,a Lenin szobrok....  ugyanakkor-szemben Enver Hoxha ateista államával- furcsa látni a pópákat,és a vallási jelképeket  az állami ünnepeken: Igor Szmirnov videóblogja  (<< katt) Mintha a  kommunista  jelkép-rendszer mögött nem tudatos marxista-ateista világnézet állna,hanem a nosztalgia.  
Vágy a régi orosz birodalmi múlt iránt.    Amire kíváncsi lennék:  
van-e  szabad vallás-szabadság a PMR-ben,különösen a kisebbségi protestáns felekezetek tagjainak...  mennyire lehet szabadon hirdetni az Evangéliumot...  a vörös csillagok,sarló-kalapács jelképek között?  Mennyire mer "nyitni"  az átlag PMR-polgár Isten,és a Biblia felé,-vagy emlékezve a régebben tanult szlogenre-a vallást még mindig a "nép ópiumának" tekinti?    
Elfelejtve a régen tanult orosz nyelvet (néhány szóra,és a cirill ABC-re emlékszem) nehéz információkhoz jutni.  Ilyenkor sajnálom,hogy nem figyeltem jobban az orosz-órákon.  Itt,a post végén  ajánlok olvasnivalót,és videót erről a viszonylag közeli,ismeretlen térségről:  Képek Tiraszpolról-jó zenei aláfestéssel ( http://www.youtube.com/watch?v=B2jOcJRlbeE )   és: "Híd a Dnyeszteren"-György Zsombor írása ( http://www.mn.mno.hu/portal/726604?searchtext=dnyeszter )    

[Zsotza]

2 megjegyzés:

Hevel írta...

Egy kicsit elvesztettem a fonalat a vége felé, nem igazán értettem, hogy az albán Hoxha hogyan keveredett a PMR-be. Pár éve volt lehetőségem Tiranában tölteni egy hetet, ahol 1996-ban egy jó barátom szolgált missziót (UNSzJKE színeiben). Érdekes volt az a kontraszt, amit az ő történetei és a 2 évvel ezelőtti város közt tapasztaltam, ahol aktív keresztény és muszlim élet folyt. Azért az vicces volt, hogy érkezésemmel 10%-kal nőtt az albániai zsidók létszáma. :)

Zsotza írta...

Ezt a gyorsaságot...![;<-)) Szinte most fejeztem be a postot... Azért említettem Enver Hoxha nevét,a Világ első (és egyetlen) hivatalosan ateista államának vezetőjét,mert elképzelhetetlennek tartottam volna,hogy egy állami ünnepen egy (igazi) kommunista állami ünnepen vallási vezetők is résztvevők lehettek volna-szemben a PMR-helyzettel. Írtál post-ot az albániai élményeidről? Szívesen olvasnám...-szerintem nem csak én. Köszönöm Hevel a kommentet!