2010. október 19., kedd

1975

   Blogger-társam, JTinfo egy erős,és alapos tényfeltáró munkát 
publikált a Jehova Tanúi Egyház 35 évvel ezelőtti be nem teljesedett Armageddon (Világvége) jövendölgetéséről 
(Érdemes  elolvasni: http://jtinfo.blog.hu/2010/10/03/az_1975_os_kudarc_teljesebb_tortenete  )  
Többször elolvastam még aznap,annyira erős tanulmány.  Beleborzongtam....értelmes emberek,akik őszintén hittek...az Őrtorony Társulatban...  milyen keserű lehetett a szembesülés a kudarccal! 

Én kisgyerek  voltam ebben az időben.  
Egy kedves Jehova Tanú néni mondta rólam,hogy már az Új Világban fejezem be az iskolai tanulmányaimat.  
Komolyan hitte,és gondolta.  

Mi volt az oka az 1975-ös botránynak?   Nekem azt mondták tapasztalt,régi Jehova Tanúk,hogy egyes hittestvérek értették félre az Őrtorony Társulatot.  Azt már nem mondták el,hogy egy olyan szigorúan vezetett abszolút tekintélyelvű felekezetben hogy lehetséges.  Gondoljunk bele a helyzetbe:  egy helyi, gyülekezeti újságot nem készíthet/terjeszthet egy egyszerű tag,szabad,önálló kezdeményezések elfojtva. Egy ilyen diktatórikus környezetben kellene világszerte  elterjeszteni egy olyan tanítást,ami nem az Őrtorony Társulattól származik.  Mennyi  erre az  esély...?  Abszolút nulla.  Mit közölt az Őrtorony Társulat 1975-ről?  
(A szövegben a kiemelések tőlem- Zsotza)       " Vajon ebből a tanulmányozásból arra a megállapításra kell jutnunk,hogy Armageddon csatája  teljesen véget ér 1975 őszén,és Krisztus régen várt ezeréves uralma akkor  elkezdődik?   LEHETSÉGES,de várjuk meg,hogy meglássuk  mennyire vág egybe  az ember  létezésének hetedik ezeréves időszaka  Krisztus  szombathoz hasonló ezeréves uralmával.  Ha ez a két időszak  PÁRHUZAMOSAN  HALAD  EGYMÁSSAL a naptári évek  szempontjából,akkor ez  nem  csupán  véletlenül  történik , hanem  JEHOVA  szeretetteljes , és  időszerű  szándékából.   A mi időszámításunk,amely ésszerű módon pontos (de elismerjük,hogy nem csalhatatlan)  a legjobb esetben csak úgy mutat 1975 őszére,mint az  ember létezése 6000 esztendejének végére.  Ez nem jelenti szükségszerűen azt,hogy 1975 Jehova hetedik teremtési napja 6000 évének a végét jelöli meg.  Miért nem?  Azért,mert  Ádám a teremtés után egy bizonyos ideig még a "hetedik napon" is élt ,és ezt az ismeretlen időtartamot le kell vonni Ádám 930 esztendejéből,hogy meghatározhassuk, mikor ért véget a hatodik hétezeréves időszak , vagy "nap", és így megtudnánk,mennyi ideig élt Ádám a "hetedik napon". 
 Ámde ez a hatodik "teremtési nap" véget érhetett  a Gergely naptár szerinti ugyanazon  évben  is.  Lehet,hogy csak NÉHÁNY HÉT,  vagy HÓNAP különbségről van szó, DE NEM ÉVEKRŐL." (  Őrtorony,1969/17 "Miért tekintesz előre 1975-re?" )    "Beszámolókat hallani testvérektől,akik eladják  házukat  és  javaikat ,és úgy tervezik,hogy a régi rendszer alatti utolsó napjaikat az úttörő szolgálattal töltik el.  EZ SZÉP PÉLDA a  hátralévő idő kitöltésére,mielőtt a gonosz  világ véget ér.  

("A mi Királyság-szolgálatunk", 1974 május-ez Jehova Tanúi belső használatra készített folyóirata )  

 " Ma létezik egy nagy sokaság,akik bíznak abban,hogy még nagyobb pusztulás áll a küszöbön.  A bizonyíték szerint  Jézus eljövetele rövidesen nagyban  beteljesedik,mégpedig a dolgok egész  rendszerén.  EZ BEFOLYÁSOL  leginkább házaspárokat abban a döntésükben, hogy NE HOZZANAK GYERMEKEKET A VILÁGRA.   Inkább azt választják,hogy nem lesz gyermekük,csak hogy minél kevésbé legyenek hátráltatva  JÉZUS KRISZTUS UTASÍTÁSÁNAK VÉGREHAJTÁSÁBAN,hogy prédikálják az  Isten Királyságáról szóló hírt világszerte,mielőtt a rendszer  vége bekövetkezik."  ("Ébredjetek"-Jehova Tanúinak elsősorban missziós célra szánt magazinja,1974 november 8)  Kikerülhetetlen kérdés:  az 1975-ről szóló tanítás "alulról" jött? 

 Lehetséges  válaszok: 

 Nem:  teljesen kizárt még a lehetőség is,hogy egy abszolút tekintélyelvű vallási közösség,amelyet az Őrtorony Társulat irányít úgy,
hogy a tagoknak semmilyen beleszólása nincs még a helyi gyülekezeti döntésekbe (sem),nemhogy teológiai/vallási kérdésekbe. 

  Igen:  Bár az Őrtorony Társulat  úgy állítja be az 1975-ről szóló spekulációit,mintha Jehova Istentől  származna, -ahogy Jehova Tanúi szerint a brooklyni tanítóhivatal által vezeti  Isten az ő népét-de a visszatérő beteljesületlen próféciák egyértelműen mutatják:  Ez a tanítás is,-ahogy a többi dátumos tévtanítás  is (1874,1914,1918,1925,1975) alulról jött  -lelki,szellemi értelemben: a Sátán megtévesztésének a műve.  Istennek hála,és az internet elterjedésének köszönhetően egyre inkább "zsugorodik"  az információs "berlini fal",amellyel az Őrtorony Társulat elzárja Jehova Tanúit  a számukra kínos információktól,történelmi tényektől. 

[Zsotza]

5 megjegyzés:

Zolika írta...

"Inkább azt választják,hogy nem lesz gyermekük,csak hogy minél kevésbé legyenek hátráltatva JÉZUS KRISZTUS UTASÍTÁSÁNAK VÉGREHAJTÁSÁBAN,"

Ez nagyon durva.

Mondjuk nekem sincs gyerekem, de nem ezen okból.

Zsotza írta...

Így van,Zoli. Ennyire durván manipulálni embereket,"Jehova nevében"-azért felháborító.

Samu írta...

Pontosan azt akartam kiemelni, amit Zolika, bár vannak itt még pikáns :) részletek. Ahol én lakom, az evangélikus templom pont szemben van a Királyság Termével :) (ez is elég pikáns, mi?) . Ki gondolta volna, hogy ilyeneket tudok meg az ott "tevékenykedőkről"!
Csak így tovább Zsotza, nagyon jó a blog. Változatlanul!

Gabi írta...

Köszönöm Zsotza az ajánlásod 1975-re vonatkozóan. Nem lenne helyes eltitkolnom, hogy egyébként van egy Jehova Tanúi időszámításához kapcsolódó magyar nyelvű tömör kiskönyv is.
A könyv címe 1914 és Zsotza írta :)

Zsotza írta...

Gabi,nagyon erős,és alapos tanulmányt Írtál. Fontosnak tartom,hogy minél több Olvasó megismerhesse. A könyvet,amiről Írtál mintha láttam volna... [;<-)) úgy emlékeztem,hogy valami Kovács Zsolt írta. Köszi a pontosítást! :-)