2010. október 13., szerda

Piliscsabai csendeshétvége - 2011. Ősz

Ahogy a legutóbbi post-ban írtam,a múlt hétvégén  a (jó)szokásos piliscsabai keresztény találkozóra került sor,beszélgetésekkel,sétákkal,Bibliatanulmányozással. 
Ahogy már korábban írtam eredetileg megtért,az Őrtorony Társulattól lelkiismereti  okokból elkülönült egykori  Jehova Tanúi kezdték  szervezni ezeket a csendes-hétvégéket,ma már kiegyensúlyozottan vegyes lett a "felekezeti összetétel". 
Istennek  hála többen e társaságban jutottak  hitre. 
A  mostani  (2010.  október 8.-10.)  csendes-hétvége témája:
a "MiAtyánk",azaz  az Úr Jézustól tanult imádság elemzése.  

Nem írok részletes  összefoglalót,-tartok attól,hogy vagy kihagynák értékes gondolatokat,vagy nagyon hosszú lenne.  Az első tanítás az imádság legelső szava: a "mi" (Atyánk).  A legtöbb tanítás általában nem foglalkozik evvel a kétbetűs szóval. 
Kezdhette volna úgy is Jézus,hogy "én" (Atyám)....de nem.  
Isten alapvetően az Ő követőire nem úgy tekint,mint magányos vándorokra,hanem mint az Ő nagy Családjának tagjaira.  Erről  akkor sem mond le,ha az ő gyermekei nem ismerik el egymást testvéreknek.  Az Atya szándéka nem változik meg.  
A Sátán  akarata az,hogy a Krisztusban hívők  egysége,testvérisége ne legyen látható,és megtapasztalható.  Felszabadító tudni,hogy nem felekezetek,és egyházak döntik el,hogy kik az Isten fiai (és lányai),hanem maga az Úr teszi nyilvánvalóvá. 

Felismerteti bennünk a bűnt,és felismerjük az Úr Jézusban a győztes,feltámadt  Megváltót.  Minden más (tanítás,tradíció,zenei stílus)  másodlagos,és az előbbi Igazságnak  alárendelt.  A Bibliában  Pál apostol a gyülekezet felépítését,működését az emberi testhez hasonlítja.  ( 1.Korinthusziakhoz írt  levél,12.fejezet )   Isten nem csak a látható  szolgálatokat végző hittestvéreket becsüli meg (tanító,zenész/énekkar-tag,szervező),hanem a láthatatlan  szolgálatot  végző keresztényeket is.  
Lehet ez egy bátorító,vigasztaló beszélgetés, adakozás,közbenjáró ima-szolgálat,stb....   Belegondoltam:  Nagy baj lenne,ha a testünknek csak az ismert,és megbecsült tagjai működnének!  Egy réges-régi emléket is megosztottam az Úrtól tanult imádságról.  1995-ben történt.  Budapesten a belvárosi Deák téri evangélikus (lutheránus)  templomban vettem  részt Istentiszteleten.  Az Istentisztelet  után megbeszélt találkozóm volt a készülő könyvem*  egyik lektorával,Pintér Károly nyugdíjas evangélikus lelkipásztorral.  
Egy lelkésznő  végezte a szolgálatot.  
(Mi jöhet ki  ebből....?  Eleve  fenntartásaim voltak.) 

Ez a lelkipásztor  hölgy olyan tanítást  adott,amire azóta is  emlékszem,az Úrtól tanult imádság első  soráról,lényegében ezt mondta: 

"Nincs jogunk Istent az Atyánknak  szólítani bűnbánat,és megtérés nélkül!"  

  Mondta ezt egy ismert népegyházi gyülekezetben.   
Nagy  bátorságra vall  ez.  Isten családjába nem lehet "beleszületni",de aki Krisztusban  felismeri Megváltóját,és Urát,azt Isten fiaként /leányaként ismeri el.   (Érdemes  elolvasni: János evangéliuma 1.fejezet 12.,13.  versek)  Vasárnap  kora délután úton hazafelé tettem egy kisebb (?)  kitérőt  Újpesten (Budapest IV. kerület)    

Mivel  hétfőn nem kellett  dolgozni  mennem,és  -Istennek  ezért is hála!- nagyon kellemes idő volt,nem tudtam kihagyni!   
Meglátogattam barátom,a sorstársam Barna Zoltán sírját, a megyeri úti temetőben  (Honlapja: http://exjt.hu/  , emlék-oldala: http://www.gyertyagyujtas.hu/index.php/8747.kivalasztott   )   
Ezután megnéztem,mi maradt egykori munkahelyemből,a Tungsram Vákuumtechnikai Gépgyárból (Tungsram-VTG) ,ahol külsősként dolgoztam.  
Meggyőződésem,hogy igaz Isten kijelentése: "Ha csak ebben az életben reménykedünk,a Krisztusban,minden embernél nyomorultabbak vagyunk.  Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül,mint az elhunytak  zsengéje"  (1.Korinthusziakhoz írt levél 15. fejezet,19,20.-ik versek)   

Hiszem,hogy van biztos reménységük a Krisztust  követő embereknek.  Bárcsak azok az emberek,akiknek az életük volt a Tungsram,felismernék: akár (valamilyen formában) megújul a gyár,akár megszűnik,itt a Földön  vándorok vagyunk.  Hitünket Istenre,és a feltámadt Krisztusra érdemes  építeni,akinek a váltság-áldozata által Mennyei Atyánk,Édesapánk akar lenni.  
Legyen meg az Ő akarata-az életünkben is!  
Fotók (korábbi)  újpesti barangolásaimról :  http://zsotza.multiply.com/photos/album/44  (-az utolsó négy képet kaptam,-köszönöm ezúton is!) 

*: A könyv címe: 1914-beteljesedett prófécia? Jehova Tanúinak alaptanítása az Ige mérlegén.  Megjelent 1997-ben az Evangéliumi Kiadónál. 
[Zsotza]

4 megjegyzés:

Kató István írta...

Nagyon jó lehetett az a hétvége. Ha lehetne egy részletesebb összefoglalót írni. Szerintem építő lenne...
Áldást

Zsotza írta...

Köszönöm szépen,Petya. Így,hogy csak két gondolatot vettem elő a Csendeshétvégéről,is hosszú lett (-így utólag visszaolvasva),csak a legtürelmesebb,legkitartóbb Látogatók olvassák végig. De nagy valószínűséggel lesznek "előhalászva" ott elhangzott gondolatok!

Zolika írta...

Innen is örülök a sikeres hétvégének. :)

Zsotza írta...

@Zolika: Nagyon szépen köszönöm!