2010. december 22., szerda

Elnökválasztás Belaruszban-2010

Megtörtént az,ami várható volt Belaruszban....  Alekszandr Lukasenko  újra megnyerte az elnök-választást.  Ami  (szerintem)  furcsa...szomorú: Még  az elnökválasztás  idejére sem sikerült a belarusz ellenzéknek  összefogni.  (A  "széthúzás"  nevű "sportág" nem  magyar specialitás...) [;<-((  Jócskán megkönnyítették a "Bátyká"-nak  nevezett eddigi elnök győzelmét.  Alekszandr Lukasenka legyőzhetetlen  egyenlőre.  Kíváncsi vagyok arra, hogy ha az ellenzék megerősödik,és legközelebb egy jelöltet állít Lukasenko ellen,sikerül-e legalább második fordulót kiharcolnia?  Erre várni kell még négy évet!  >>"Alekszandr Lukasenko győzelme tulajdonképpen borítékolható volt. És a tömeggyűlésre kiment emberek reagálását nem magának a győzelemnek ténye váltotta ki, hanem a túlzott szavazattöbbség – véli Mihail Alekszandrov, a FÁK országai intézetének szakértője  Így vagy úgy, de semmi bizonyíték nincs a szavazatok meghamisítására. Tény viszont, hogy a választás előtti verseny során nem egyformák voltak a jelöltek feltételei.  Lukasenko természetesen kihasználta a hírhedt „adminisztratív erőforrást”.   De a leglényegesebb az, hogy az ellenzék képtelen volt komoly konkurenciát támasztani a hivatalban levő elnökkel szemben – fogalmaz Jevgenyij Mincsenko, a politikai szakértői véleményezés nemzetközi intézetének igazgatója.
A fő ok, ami miatt Lukasenko ilyen kitűnő eredményt ért el – az ellenzék képviselőinek teljes impotenciája, tehetetlensége. Mind a kilencen fejetlen választási kampányt folytattak. Sőt, az is meglepett engem, mennyire agresszívan viselkedtek egyes jelöltek az eredmények összegzése idején. "<< (A teljes  cikk elolvasható itt: Oroszország Hangja Rádió honlapja  ) Lent egy két évvel ezelőtti kampány-videó,-csak érdekességnek.   [Zsotza]   

6 megjegyzés:

Gabi írta...

Azt sajnos nem találtam meg, hogy valóban megszavazzák-e őt, vagy csalás volt?

Zsotza írta...

Igyekeztem sokat olvasni a témáról e NET-en (Ilyenkor_is_ sajnálom,hogy szinte mindent elfelejtettem a régi orosznyelv-órákból,így maradt a magyar nyelvű internet.)Tudomásom szerint a Alekszandr Lukasenko győzelme borítékolható volt (Az ő vezetésének tulajdonítják,hogy az ország elkerülte a gazdasági sokkterápiát,a tömeges munkanélküliséget),az "érem másik oldala": Kampány-lehetősége inkább az eddigi elnöknek volt. Köszönöm,Gabi a kommentet!

Zolika írta...

A választási rendszertől (amit sokszor a hatalom kénye kedve szerint alakíthat - mint most a Fidesz) is függ hogy milyen taktikát célszerű választani a pártoknak.
Mivel egyetlen elnök lehet, így gondolom nehéz lehet megegyeznie az ellenzéknek.


Áldott karácsonyt kívánok neked, és minden olvasódnak!

Zsotza írta...

Igen,Zoli....aki "nyeregben van,az diktál". De ha a belarusz ellenzék megegyezett volna,- egy jelöltben-azért csak "megszorították" volna Lukasenkót.

Zolika írta...

Ha már Orbán Viktort Putyinhoz meg Lukasenkóhoz hasonlítják külföldön, akkor vegyük a magyar példát.

Az MSZP még az LMP-vel sem tudott megegyezni idén. (A Jobbik szóba sem jöhetett.)
Az elempések közt is vita van merre menjenek.
Az MSZP-ben a gyurcsányisták harcolnak a pártvezetéssel.
Az MSZP és az SZDSZ nem volt rossz viszonyban - annyira - ám sikerült elérniük, hogy Sólyom László legyen a köztársasági elnök...

MO-n a demokratikus ellenzék soha nem fog tudni egyetlen vezetőben megállapodni.
Hiányzik a tekintélyelvűség.
Nyilván ezért is liberálisok. :)

Az új választási rendszer persze 1 fordulós lesz jó sok egyéni mandátummal.
A két forduló közti visszalépéseknek így az esélye sem lesz meg.
(Aki meg előre megegyezik, az nehezen kommunikálja hitelesen a függetlenségét.)
Ehhez jönnek még a határon túli szavazatok.
Az Orbán-rezsim még jó ideig a nyakunkon marad, csinálhatnak bármit...
Éljen a bűvös 2/3!
(Sajnos ezek visszaélnek vele, nem úgy mint a Horn-kormány.)

Lehet ott sem jobb a helyzet. A hatalmat sokan maguknak akarják, mindenhol.

Zsotza írta...

Zoli,amíg sor kerül az újabb ország-gyűlési választásokra,addig még "sok víz lefolyik a Dunán"...-vagyis sok minden változhat. Meg kell tanulni összefogni... ezt nem lehet hosszútávon elkerülni szerintem. Köszi a kommentet!