2011. április 1., péntek

Montenegrói tízparancsolat

Ma  április  elseje van....-még  pár  óráig, (-legalábbis Közép-Európában,-és  keletebbre.)  Na, a nyugatiak   megint  előnybe  vannak.... [;-<((   A  néphagyomány  "bolondok napjának"  tartja  április  elsejét,és  ilyenkor az  iskolákban,a munkahelyeken  mennek 'ezerrel  a  beugrasztások,kamu  üzenetek...  ("Hé,Béla,sürgősen  hív a  nagyfőnök! " - "Mondjad  Béla,mi  járatban?...Én?  Dehogy  üzentem!  Április  elseje  van!")  Ugye,nem  ismeretlen   a  'szitu?  Ezen a  napon  talán a legnaívabb  emberek  is  óvatosabbak.  A  Wikipédia  szerint  az  Iráni Iszlám Köztársaság  nemzeti  ünnepe április  elseje,az Iszlám Köztársaság  napja (-1980 óta.)  De  vissza  a  tréfához,a  humorhoz!    Szeretem  olvasni,-időnként  kommentelni- a  délszláv  témákkal foglalkozó,nagyon klassz,színvonalas  blogot, a  http://srbija.blog.hu  -t,  ott  találtam a  "Montenegrói tízparancsolat"ot,amelyet  talán  nem mindenki  ismer.   Montenegrói tízparancsolat

1. Az ember fáradtan születik, és azért él, hogy pihenjen.
2. Szeresd ágyadat, mint saját magadat.
3. Pihenj nappal, hogy éjjel aludni tudj.
4. Ne dolgozz - a munka megöl.
5. Ha látsz valakit pihenni - segíts neki.
6. Dolgozz kevesebbet, mint amennyit bírsz, és amit bírsz dobj át másra.
7. A hűvösben van a megmentés - a pihenésba senki nem halt bele.
8. A munka betegséget hoz - ne halj meg fiatalon.
9. Ha véletlenül dolgozni támadna kedved, ülj le, várj egy kicsit és meglátod elmúlik.
10. Ahol látod, hogy esznek és isznak - csatlakozz, ahol látod, hogy dolgoznak, állj félre hogy ne zavarj.


    Érdemes  elolvasni...-de  ha  valakinek nincs  gazdag  rokona,vagy  olyan  hozzátartozói,akik  eltartják,annak  nem  szabad  megtartani  a  -montenegrói- "tízparancsolatot"   Egy  ideig  a  felvételen  található  úr is  "megtartotta"...de később jó  útra  tért!  [;-<))   Ki  emlékszik  rá,és az  színész  eredeti  nevére?      [Zsotza] 

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik a tízparancsolat.Ezek után igyekszem a lehető legtöbbet betartani belőle, ugyanis szeretnék sokáig élni. A Surda filmrészlet régi kedves emlékeket idézett fel bennem. Kösz. Remélem ez még nem a nyalás kategória. Ha jól emlékszem Ljubiša Samardžić a neve.

Hevel írta...

Ehhez kapcsolódó gondolat: Magnősült a munkaverseny, elvette a munkakedvem. :)

Zsotza írta...

@Névtelen>>: Igen,telitalálat! [;-<)) A Válaszod is,és a film is! Szerintem is jól Gondolod, abszolút nem "az a kategória." Köszönöm Kommentedet,Gyere máskor is!

Zsotza írta...

@Hevel>>: Az is nagyon jó![;-<)) Köszönöm!

and75 írta...

Nagyon jó! Kiteszem a munkahelyemen, hátha a főnökeim vevők lesznek rá!

Zsotza írta...

@And75>>: Köszi....csak legyen jó humorérzéke a Főnöködnek...-ja,és ne legyen Crnagorác (Montenegrói) [;-<)) Köszönöm a kommentedet,Gyere máskor is!

Gabi írta...

Surdára még én is emlékszem. Mi a 90-es években néztük meg VHS kazettáról az egészet és beleszerettem a filmbe.

nicku írta...

Azt senki nem jegyezte meg, hogy miért ez a 10 parancsolatuk, úgyhogy én megteszem. A montenegróiak nem dolgoznak, turizmusból élnek, de még milyen jól megélnek! Egész nap nem csinálnak semmit, csak sütkéreznek, iszogatnak, néha megmártóznak a tengerben. Ha nem muszáj nem tesznek keresztbe egy szalmaszálat se. Szóval, minek dolgozni, ha ilyen jól meg lehet élni? Ezért tűnnek lustának mások szemében. Erre mifelénk is laknak Montenegróból betelepültek, ezt a mentalitásukat megőrizték. De jó emberek. A magyarra ez a mentalitás szerintük nem igazán jellemző, tőlük hallottam: a magyar egy szorgos nép :)

Zsolt Kovács írta...

@-->> Nicku:

Érdekes háttérinfót írtál, kedves Nicku!
Nagyon szépen köszönöm a Kiegészítésedet,és a Kommentedet!
Esetleg Vajdaságban, vagy környékén Laksz?