2011. június 5., vasárnap

Piliscsabai Csendes-hétvége -2011. tavasz

Mostanában  az  időm  nagy  részében  állást  keresek,ami  lelkileg _ is_ igen  kimerítő, erőt "kiszívó"  lelki-harc.  Talán nem túlzás,hogy  soha  ennyire  nem  vártam ennyire  a  Csendes-hétvégét  Piliscsabán !  
 Tudtam,éreztem hogy   fel kell "töltődnöm"  lelkileg-szellemileg,-és  ez Piliscsabán  garantált:  keresztény  hittestvérek,-közöttük  gyógyult,szabadult  ex- Jehova Tanúk  társasága,  nyitott,  nem  hívő  Arcok, gyönyörű  környezet  a "Béthel" Evangélikus Missziói Otthon  kertje  méltó  a  nevéhez:  "Isten háza"  -tényleg  lenyűgöző!  Egyúttal  volt bennem  egy  kicsi  aggódás:  a  nagy  várakozás  miatt  nem  lesz  csalódás?  Így,egy  héttel az  Esemény  után  bátran  merem  írni: 
Jó volt,áldott  volt !  Az első  napon  vendég-előadóként  köszönthettük  Prazsák Lászlót , az  ismert  keresztény  zenészt,  aki  közvetlenségével, egy  szál  gitárral  előadott  dicsőítés-vezetésével  "megalapozta"  a  keresztény  Csendes-hétvégét, - ezúton is köszönjük, Laci !  Még  az első napon,pénteken sikerült egy  rövidnek induló,de  annál  érdekesebb  erdei  kirándulás  során  eljutni Piliscsévre ,-persze  úgy,hogy azt   nem  terveztük. 

 Már már arra  gondoltunk,hogy a vacsorát felváltja a böjt,-de Istennek  hála- úgy  érkezett  busz,és vonat,hogy  nem  maradtunk le a vacsoráról.  Jó  volt  látni a   régi,rendszeresen eljövő  résztvevőket,és  érkeztek új  arcok is!  Bár  statisztikát nem készítettem,de annak  ellenére,hogy a Csendes-hétvége nem   "Ex-Jehova Tanú- találkozó",a  társaságnak (kb.) a fele volt  egykor tagja  a Jehova Tanúi egyháznak.  Jó volt most  is  látni-tapasztalni: Van élet  az  "Őrtorony  után" !  

A  közös Igetanulmányozás a Jelenések könyve 21.-ik, és 22.-ik  fejezete  alapján történt.  Könnyen el lehet  "veszni" az apokaliptikus Könyvben  található  látomásokban,szimbólumokban, el lehet  keseredni a csapásokon,az ítéleteken. De nem ez a "végállomás"  az isteni  "zarándok-úton"! 
 Ha látjuk Isten akaratát, terveit, szeretetét, akkor már nem a csapásokra  fókuszálunk a Jelenések  könyvében, hanem az isteni  jövőképre,amikor a Mennyei  Jeruzsálem egyesül az Új Földdel.  Megragadta  -nem csak az én figyelmemet- a 21. fejezet 8.versében a "bűn-felsorolás".  Az  első  két  helyen olyan tulajdonságokat  sorol fel az  író,János apostol,amelyek  napjainkban közel sem  számít  igazán bűnnek: gyávaság, hitetlenség

Egy sorban említi pl.: a gyilkossággal, a paráznasággal.  Milyen  sokszor  hallottam "mentegetőzésképp": Én nem vagyok erkölcstelen, nem gyilkoltam meg senkit (= vagyis jó ember  lehetek Isten előtt!)  Jobb  szembesülni Isten  mentő  figyelmeztetésével,mint  szembesülni  avval a tragédiával, hogy elrontottam az egész  életemet- az  örökkévalóságra  nézve.  Jó volt tanulmányozni a  Tökéletes Várost. (Jelenések 21:9-27)  

A méretek, az elrendezés mind mind tökéletességet  mutat. A 18.versben  beszélgettünk a Szent  Város üveghez hasonló  falairól.  
A  Krisztus-követő tanítványok, gyülekezetek akik   várják Isten országát (királyságát)  nem adhatnak helyt  a "kettős-mércéjű"  erkölcsnek, a bűnök takargatását, a történelem-hamisítást, a bűnvallás  elkerülését. A  Tökéletes Városban már nem lesz  szükség  templomra. "Nem láttam templomot a városban, mert az Úr, a mindenható Isten,és a bárány annak a temploma ." ( Jelenések 21:22)

  Érdemes még megnézni még egy, -a templommal kapcsolatos- másik Igét:
 "Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben."

   1.Korinthus 6:19,20 (Meggyőződésem szerint temploma  csak Istennek van.) Nincs  semmi  sem,ami  korlát lehet ott az  Istennel  ápolt kapcsolatban.  Jézus  dicsőségét mutatja,hogy a szentek imádságait  megkapja: " és amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt - mindegyiknél hárfa volt és aranycsésze, tele füstölőszerrel: a szentek imádságai ezek " (Jelenések 5:8) Az  újjászületett  Világban,  az újjászületett  emberiséggel  az  Örökkévaló Isten közösségben, "sátor-közösségben" lesz.  Hatalmas áldás,és megtiszteltetés lesz! 

 A  Szent  Városban  "tenger nem lesz  többé",vagyis nem lesz  a lázadásnak,és a gonoszságnak   forrása.  Nagyon  találó volt az a mondat,hogy a Jelenések könyve a Szentírás  záradéka: "sokan sem olvassák el az  apró-betűs részt.",-akárcsak a  szerződéseknél.  Pedig, -avval együtt,hogy megvan a  hibázás, a   félreértés lehetősége-  mégis:  " Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket, és megtartják azt, ami meg van írva bennük: mert az idő közel van." ( Jelenések 1:3)  
Hálás  vagyok  Istennek  ezért a Csendes-hétvégéért , köszönöm  mindenkinek, aki  imádkozott  érte!
 [ Zsotza ]  

4 megjegyzés:

Apostol - Árral szemben. írta...

Köszönet a beszámolóért.

Zsotza írta...

Szeretettel,szívesen! Köszönöm a kommentet!

Benedek írta...

Azért is szeretem olvasni az írásaidat, mert sokoldalú, és nagyon tájékozott vagy. Mindig tanulhatok tőled valamit.

Zsotza írta...

@Benedek:

Nagyon szépen köszönöm Kommentedet!
Nélküled,és az Olvasók,Kommentelők nélkül az írások is csak a "virtuális fióknak" készülne.
Gyere el máskor is,és Írd meg Véleményedet! Áldott napot!
Szeretettel&tisztelettel: Zsotza