2011. július 9., szombat

Sir Isaac Newton -ahogy kevésbé ismerjük

A 2011 július 2.-i "Hét Pecsét" című műsor felvétele a Civil Rádióban.
A műsorvezető,Szabados György így ír a műsorról: >>"Sir Isaac Newton fizikus, matematikus, csillagász, filozófus, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. Korszakalkotó művének A természetfilozófia matematikai alapelvei c. munkáját tartják.
Newton maga egy kétrészes teológiai írását értékelte a legtöbbre. A mű két részből áll.
Az első rész részletes elemzést ad Dániel próféciáiról, miközben bevezeti és megismerteti az olvasót a prófétai nyelvvel és a szimbólumok, a képes beszéd értelmezésével. A második részben János evangélista Apokalipszisét vizsgálja a szerző, amely szorosan illeszkedik Mózes Törvénykönyvéhez és főként Dániel prófétai könyvéhez.

Vendégem Szabó Gergely történelemtanár, aki a Bibliai földrajz sorozatban állandó munkatársam.
Szerkesztő, műsorvezető Szabados György"<<
- ( Forrás: http://nyiltlevelek.mlap.hu )

Izgalmas témákról írt a jövővel kapcsolatban Sir Isaac Newton a bibliai Dániel könyve,és Jelenések könyve alapján.
Nem kis bátorság kellett "hozzányúlni" az apokaliptikus könyvekhez. Megfogott a műsorban néhány mondat,hogy milyen hibába lehet beleesni,-idézem:
>>"Sok közösség szerkeszt egy történetet,-ami nem igaz-,csak éppen abban az összefüggésben,hogy az ő saját közösségét kiemelje, és azt mondja: "én tartottam egy nagygyűlést valamikor,és ez azt jelenti,hogy az volt a trombita (- a Jelenések könyvében jelkép - Zsotza) mert kihirdették a plakátokon,hogy jöjjenek el _ebbe és ebbe a városba_ , mert érdekes dolgokat hallanak."<<

Bizony.... mint - Istennek hála- ex- Jehova Tanúnak eszembe jutott az Őrtorony Társulat "A Jelenések nagyszerű csúcspontja közel " című könyve,amit még Jehova Tanúként sem volt egyszerű megemészteni,-annyira önkényes, a fentiekre illő magyarázatok vannak benne.
>>"Emlékezz rá, hogy az égi angyal éppen megfújta a hatodik trombitát. Válaszként a Bibliakutatók a kanadai Torontóban (Ontario tartomány) megtartották a hatodik kongresszusukat annak a kongresszussorozatnak a részeként, mely az évenként megrendezett nemzetközi kongresszusokból állt össze. Az 1927. július 24-i, vasárnapi programot rádióállomás sugározta, mely az addigi legkiterjedtebb rádióhálózat volt. Ez a szóbeli üzenet feltehetően több millió hallgatóhoz jutott el. Először egy erőteljes határozat feltárta a kereszténység szellemileg halott állapotát, majd pedig egy meghívást közölt:
„A tanácstalanságnak ebben az órájában Jehova Isten arra szólítja fel a népeket, hogy örökre hagyják ott a »kereszténységet«, vagyis a »szervezett keresztényiséget«, és teljesen forduljanak el attól . . . ; a népek szívből adják át magukat, és teljes hűséggel ragaszkodjanak Jehova Istenhez, az ő Királyához és királyságához.”
Ezután következett J. F. Rutherford előadása „Szabadság a népeknek” címmel. A szónok szokásos dinamikus stílusa jól illett a „tűz, füst és kén” látványához, amit János ezután megfigyelt a látomásban.
"<<
( A Jelenések nagyszerű csúcspontja közel, 21. fejezet, 130.oldal,6.bekezdés)

Egy másik tragikomikus példa Brooklynból, az "Őrtorony" folyóiratból: >>"Mivel a modern „északi király” a kommunista tömb a Szovjetúnió vezetésével, a „déli király” nem lehet más, mint a vetélytársa, a nem kommunista tömb az Egyesült Államok vezetésével.
Ezekre a „királyokra” vonatkozóan a továbbiakban így szól Dániel próféciája: „ A vég idején összecsap vele [az északi királlyal] a déli király” (Dán 11:40, Ökumenikus fordítás)."<<
(Őrtorony, 1982 május 1., 5.oldal) 


Nyilvánvaló hamis próféciák, 100% magabiztosság, 0% önkritika,bocsánatkérés, bűnrendezés,és önkritika a hamis próféták "specialitása"... 


Vajon Newton "pontosabban céloz",ami az apokaliptikus magyarázatokat illeti?
Érdemes meghallgatni a műsort,kattints:>>  1.rész , 2.rész

      [Zsotza]

17 megjegyzés:

Hevel írta...

Köszönöm, hogy kiraktad! Mint mondtam, teológus/rabbi hallgató szemmel is érdekes a téma. Megvan a saját véleményem Newtonról, és az összes létező végidő próféciáról, de egyelőre megtartom magamnak. Hátha lesz egy csendes esős napom még meghallgatni amit kiraktál (bár ezt nem nagyon hiszem).

Zsotza írta...

Arra tippelek,hogy ha majd egy borongós,őszi estén Belehallgatsz,akkor végig hallgatod az egészet.

Névtelen írta...

Érdemes megemlíteni, hogy Newton teológiai elképzelései egyébként sokban hasonlítanak az Őrtorony-féle tanításra. Ehhez képest meglepő, hogy alig hivatkoznak rá a kiadványokban, pedig amúgy szeretnek mindenféle "precedenst" összegyűjteni maguk mellett, mindenféle szerzőtől egy-egy mondatot összegereblyézni, hogy lám "még ő is" ezt mondta.
Lehet, hogy nem vették észre, vagy valamiért tabu?

Zsotza írta...

Azért Brooklynban profik dolgoznak,fura lenne hogy pont Newtont nem vették volna észre... valamiért talán "tabu".

Penna írta...

Ma Nabukodonozor király álmával foglalkoztam. Én is visszaemlékezem arra az időre, amikor a nagy piros könyvet forgattam és azt gondoltam, hogy ez a könyv mindent megmagyaráz a Jelenések könyvéről. Ma már tudom, hogy a nagy Leleplezés nem volt igaz. Viszont abban van meggyőződésem, hogy Isten mindent a kezében tart és Ő gondoskodik az övéiről, hogy minden időben felkészültek legyenek és minden rendszert túléljenek, ami még ezen a földön lesz.

Zsotza írta...

Az a Nagy Piros Könyv (A Jelenések nagyszerű csúcspontja közel,-kiadta az Őrtorony Társulat) nagyon igazolni akarta a létjogosultságát. Többen,- Jehova Tanúként- furcsálltuk a magyarázatokat. A Nagy Leleplezés azért sikerült,-csak visszafelé sült el. Köszönöm Penna,Kommentedet!

Névtelen írta...

Én nem vagyok meggyőződve, hogy Brooklynban annyira profik dolgoznának. Szerencsére Ray franz és a többi "felülről" kiugrott ember által képet kaphattunk, hogy hogyan is készül a szellemi táplálék. Franz leírja, hogy számtalanszor azt az utasítást kapta, hogy menjen el a könyvtárba, és gyűjtögessen idézeteket egy-egy nézet mellett, vagy hogy a nagybátyja (aki a főnök volt!) többször mondta neki, hogy szedje ki egy-egy igeszakasz magyarázatát valamely más felekezet bibliakommentárjából és fogalmazza át. Tehát hiába tűnik úgy a Tanúknak, hogy lám a Társulat a Biblia egészéről tud valamit mondani: nagyrészt azok nem az ő felfedezéseik, nagyban ollóznak!

Zsotza írta...

Azért másolni / mixelni is tudni kell...hogy ne legyen feltűnő a "turpisság"!

Gabi írta...

A szervezet tud Newtonról és felhozza néha maga mellett. Legalábbis egyszer biztosan megtörtént. Onnan tudom, hogy a világi iskolában éppen Newtonról tanultunk, amikor az egyik folyóirat leírta az élettörténetét. A folyóirat utalt a próféciáira, dátumaira, háromsággal kapcsolatos nézeteire.

Gabi írta...

Nem tudom, hogy az előző hozzászólásom elment-e, mert egy hibaüzenetet kaptam. Abban arról írtam, hogy legalább egyszer esett szó a folyóiratokban Newtonról és a nézeteiről.

Zsotza írta...

Igen,megjött az előző komment is!
Meglepő lett volna ha pont Newtonra nem figyelnek fel Brooklynban. Pláne,hogy voltak fenntartásai a szentháromsággal kapcsolatban-ez már eleve "jópont" a Vezető Testület előtt. Még Johannes Greber, a spirtitiszta bibliafordító is "átment" a legendásan érzékeny "Watchtower-szűrőn".

Névtelen írta...

"A szervezet tud Newtonról és felhozza néha maga mellett. Legalábbis >egyszer< biztosan megtörtént." - Igen, ez így van, csak hogy a szervezet "stílusa" azt indokolná, hogy úgy verjék Newtonnal a tamtamot, mint ahogy George Howard-al teszik. Úgy szeretik azt a tekintélyelvű érvelést, hogy "még dr. X is azt mondta" - pont beleillene a közismert Newton fennhangon lobogtatása is.

Ennél már csak az szánalmasabb, amikor olyan szöveg van egy kiadványban, hogy "Tom Németországban megjeyzi" - vajon elhiszi valaki, hogy ez egy valós idézet egy valódi embertől, vagy csak egy retorikai fogás?

Zsotza írta...

...és annak a bizonyos Tomnak a véleménye -valahogy-mindig azonos volt a brooklyni Tanítóhivataléval... [;-<))
Engem 'anno Jehova Tanúként is irritált az 1950-es éveket idéző erőltetett propaganda-hangvétel.
Van egy olyan sejtésem,hogy Sir Isaac Newtont nagyon fel fogja fedezni az Őrtorony Társulat.

Névtelen írta...

"Tom véleménye" inkább azt akarja sugallni, hogy "nolám, még a külsősök is úgy vélik", legalábbis "kezdik" felismerni, hogy a JT-n kívüli világ milyen rossz. Ezért idéznek kiragadva tudósokat ilyen "még ő is azt mondja" jelleggel, hogy azt a benyomást keltsék, hogy "a tudósok" is az ő véleményüket támogatják. Ez ugye tekintélyelvű érvelés, és általában a kontextusból kiragadva idéznek.
Angol nyelven elég sok olyan levél érhető el, hogy egy-egy tudós levelet írt utána az Őrtoronynak, hogy visszaéltek az ő nevével, és egy olyan állítást akartak megtámogatni vele, amit nem képvisel. Normális újságban ilyenkor leközölnek egy nyilvános helyreigazítást és bocsánatot kérnek, de hát Brooklynnak ugye ehhez túl vastag a bőr a képén.

Az 1950-es éveket szerintem ez a hurráoptimista sikerpropaganda hangulat idézi: sorolja, hogy ennyi százalék, így növekvünk, szorgos népünk győzni fog, csapataink előrenyomulnak, egy kettő, ez lesz, ez lesz, jön, jön! A másik ez az érzelmekkel átitatott stílus, hogy "óh milyen jó, hogy ezt olvashatjuk". Általában szerényebb képességű Tanú nénikék a kongresszus után szokták mondogatni egymásnak, hogy jaj de szép és felvillanyozó volt az előadás, ami ált. azt jelenti, hogy nem sok konkrétum maradt meg belőle, de olyan szép volt a beszéd :D Végülis nem mindegy: úgyis mind arról szól, most MÁR tényleg mindjárt jön armageddon és a kertészkedős szocreál új világ, addig meg szorgosan iparkodjunk minél több kiadványt rásózni a gaz pogányokra.

Egyébként én úgy veszem észre, hogy az Őrtorony kiadványok mostanában egyre kevesebb konkrétumot tartalmaznak, egyre inkább általánosan fogalmaz, ilyen "egyre rosszabbak a dolgok", stb. nem úgy mint régen amikor konkrét forgatókönyvet adtak meg, hogy mikor mi fog történni - persze sose jött be, akkor mégis mitől próféta? Van egyáltalán olyan dolog amit ők sikeresen előreláttak valaha is? Akkor meg mi az a plusz amivel ők rendelkeznek bárki máshoz képest?
Ha kevés a konkrétum, akkor majd nehezebb lesz fogást találni rajtuk, a fejükre olvasni a dolgokat.

Zsotza írta...

A brooklyni stílus,és a szocialista sajtó hangvétele nagyon hasonlít egymásra... hiába: ez is,az is diktatúra!

Névtelen írta...

Szia!
Kérdés, hogy az a könyv, amit említ a beszélgetésben, beszerezhető magyarul? (megfigyelések Dániel próféciáiról?) És ha igen, hol lelhető fel?

Köszönöm.
ösztöke

Zsolt Kovács írta...

@Osztöke:

Szeretettel ajánlom, Keresd meg a Kiadót:
Email: d7kiado@gmail.com

Mobilszám:

70/211-1041