2011. december 17., szombat

Alias-cím:új szolgáltatás a Freemail.hu-nál!


A  legutóbbi,  internet témájú  postom  szomorúra  sikeredett,- ebben  a  DPG "postagalambról  írtam "nekrológot",
most derűsebb  hírről  írhatok  -azoknak,akik még  nem  tudják:  a  Freemail.Hu
új,hasznos  szolgáltatással  gazdagodott: egy  fiókon  belül  több címünk lehet, az  úgynevezett  "aliasz" címekkel.
Tudom,hogy  sok  Freemail-felhasználó  nem  első számú  postafiókjának  használja  a  freemail-jét,
néhányan  csak  havonta-negyedévente  lépnek  be,hogy  el  ne  vesszen az  esetleg  régi  email-címük.

Ami  pozitívum:
Úgy  látom:a  Freemail-t  érdemes  komolyan  venni,mert  látható -minden  hiba  ellenére-hogy  komolyan  veszik a  szolgáltatást.  A  közelmúltban  "nőtt"  1  GB-ról  10 (!) GB-ra  a  postafiók  tárhelye,és  most itt  az  újabb  szolgáltatás,
amiről  így  adtak  hírt a  "Gépház-blogon"

>>"
Kedves Felhasználónk!

Örömmel értesítünk róla, hogy új funkciót élesítettük a [freemail]-en, mostantól beállíthatsz a postafiókodon alias címet és másik, saját feladót is!
Az alias cím létrehozása azt jelenti, hogy választhatsz egy [valami]@freemail.hu címet, ami szintén a tiéd lesz, hozzákapcsolva az eredeti postafiókodhoz. "<<

Ami  negatívum:
Természetesen  csak szabad  címeket  lehet  beállítani.
Mivel  a  Freemail  régi,ismert,-és  méltán  népszerű  szolgáltatás, megvan  az  a  hátránya,hogy nagyon  nehezen
lehet  egyszerűbb,komolyabb  címet  regisztrálni.  Szemben  a  Google  levelezőrendszerével, -ahol csak  számok,betűk,és pont (.) szerepelhet  a  címben-  a  Freemailnál  szerepelhet  a  ponton kívül  kötőjel  (- ) ,és  aláhúzás-jel  is  ( _ ) így több  variációval  lehet  kísérletezni.  Sajnos,  még  ez  sem  segít  az  olyan  felhasználókon,akiknek  a  kereszt,-és / vagy  a  vezetékneve  gyakori.

Talán,ha  több,választható  (al)domain  közül    lehetne  választani,akkor  nagyobb  eséllyel  lehetne  pályázni  egy  komolyabb,jól  hangzó  email-címre,-amelyről  akár  állás-pályázatokat  is  érdemes  lenne  küldeni.  Bár  kétségtelenül  többet  számít  a  végzettség,az  életkor,a  tapasztalat,és  az  előnyös  megjelenés egy  önéletrajznál, de  azért  a  pályázó  email-címe is   befolyásoló  tényező  lehet.  Az  a postafiók,amely jó a  rokoni-haveri  kapcsolat-tartásra, nem  valószínű,hogy  álláskeresésre  is  megfelelő:  ilyenekre  gondolok:  rambovagyok@szolgaltato.domain, vagy:  zsoltttiiii_1234567@szolgaltato.domain.


Nagyon  jó  megoldást  nyújt  "aliasz-téren"  a  magyar  "Anonymail" , több  ezer  cím-végződés  közül  lehet  választani!   Azért  ez  világviszonylatban is  "dobogós  teljesítmény"!
Nagyon  jó  még  a  méltatlanul  ismeretlen  "klasszikus", az  USA-beli  "Mail.Com" ,ahol  több,mint  200  domain-végződés  vár  a  levelezni  vágyókra.  Az  első  szolgáltatónál  már  egy  betűvel,vagy  számmal  is  lehet  regisztrálni, a  második  szolgáltatónál már  három betűvel/számmal  lehet  címet  kapni.
Talán  a  Freemail-nek  is  érdemes  lenne ilyen  téren újítania:  már  az  is  nagy  előrelépés  lenne,ha  a  "freemail.hu"-n  belül  lennének  választható  aldomain-ek:  @freemail.co.hu ,  @freemail.org.hu , @freemail.priv.hu , @freemail.eu.hu, @freemail.info.hu , stb....

Lehet,hogy  érdemes  lenne  megpályázni  a Freemail-nek  a  régi, DPG-s  címvégződésekre:  dpg.hu, galamb.net, uze.net, drotposta.hu.
Én  így  is  elégedett  vagyok  a  Freemail-el,-köszönöm  az  Illetékeseknek,
hogy  nem  jutott  a  Drótpostagalamb  sorsára. 

[ Zsotza ]


13 megjegyzés:

Hevel Cohen írta...

A gond az, hogy ez nem alias szolgáltatás. Ez egy másik freemailes cím csatolása az elsőhöz. Ezt a gmail már régen tudja. :)

Sajnos a régen magukat freemaillel sokszor megégető felhasználók, mint pl. én, nem fogunk visszatérni hozzá.

Egy ismerősöm, aki sokat interjúztat Pesten mesélte, hogy a freemail email címmel rendelkező önéletrajzokat nagyon ritkán veszik komolyan. Csak maga a "free" szó egy nem professzionális légkört sugall.

Zsotza írta...

@Hevel Cohen:

Szerintem van különbség.
A Freemailnál a második (sokadik) címnél nincs regisztrációs procedúra. Beírod,-és ha szabad-,akkor már Használhatod is: levélküldésre,-és fogadásra.

Magyarországi cégek is használnak Freemail-es címet,-amin viszont én lepődök meg: Citromail címet is,-ami pedig simán beengedi a "beérkezett levelek" mappába a spam-eket,-nem csak a reklám-leveleket.

Nem tartom szerencsésnek az erős függő helyzetet: akár a Google, akár más cég, megszüntethetik az ingyenes szolgáltatásokat,és csinálhatnak olyan díjszabást,ami nagyon durva.

Infaustus írta...

Én is osztom Hevel véleményét. Anno régen a freemailnél kezdtem az e-mailezést. Viszont hamar átpártoltam a yahoo-ra és a gmail-re. Az ilyen szolgáltatók, mint a freemail és a citromail, eléggé komolytalannak tűnnek nekem. Nem akarok előítéletes lenni, de én már azokkal szemben is fenntartásokkal vagyok, akinek ilyen mail címe van. Önéletrajzokban én is odafigyelek a címre, mert egy citromail sokat elárul a tulajdonosáról. Eddig még mindig beigazolódott a gyanúm.

Zsotza írta...

@Infaustus:

Bár nem vagyok külföldi, de (gondolom) egy nyugati internet-használó számára ugyanaz a Yahoo,és a Googlemail,mint nekünk (Magyarországi) magyaroknak a Freemail.hu,és a Citromail.

Sajnos, az ismert,és népszerű nagy levelező-rendszereknél nagyon nehéz "normális" felhasználónevet regisztrálni. A baráti körben jópofa dolog megadni (pl.Smile egy "rambovagyok@ikszypszilonmail.akármi" , vagy "erikaaaa_12345@ikszypszilonmail.akármi" címet, egy álláskereső önéletrajz esetében ez már inkább kínos.

Tanulságos blog-post a témával kapcsolatban: "Mutasd a mail címed, megmondom,ki vagy": http://molbiol.blog.hu/2010/11/17/e_mail_34

"Amikor én még kissrác voltam",az az autós,akinek Ladája volt, rühellte a Trabantost. Akinek Trabantja volt, annak ingyen sem kellett volna Zaporozsec. Akinek akármilyen nyugati (vagy japán) verdája volt, az az összes "szocialista gyártmányt" cikizte. Persze,nem mindenki,-tisztelet a kivételnek.

Persze, az igazán "menő-man user", az "-természetesen-" regisztrál SAJÁT domain-nevet,és a domainjén blogol,-és természetesen levelez.

"Csak" pénz kérdése"...-Ó, az a legkevesebb! [;-<((

Tervezed,hogy saját domainnéven Levelezel / Blogolsz?

Saját domainnel email cím: http://www.visualnet.hu/egyedi_email_cim.php

Köszi a Kommentet, Infa!

Hevel Cohen írta...

Külföldi felhasználóként mondhatom, hogy a gmail nem olyan státuszú, mint a freemail. Gmailt használ sok cég, egyetem is a saját email rendszerének alapjául. A Yahoo és a Hotmail már egy fokkal freemail ill. citromail kategóriábbak, de pl. a hotmail normális előtaggal--ami nem feltétlenül a polgári név, de nem is glitterkitty25--teljesen komolyan vehető.

A citromail túl vicceskedő, a freemail... hát az nem nagyon komolyan vehető. Meg egy freewebes weblap sem. Nagyon sok minden csak a hangzáson múlik, illetve a freemailt régóta használókban benne élnek az outage-ek, az elveszett mailek, a "véletlenül" inaktivitás miatt törölt accountok...

Az aldomainek használata egy email címben erősen ellenjavalt. Egy email cím legyen minél rövidebb, és egy már nagyon jól ismert domain alá bevezetni új aldomaint több kavarodással járna, mint előnnyel.

A magyar ingyenes szolgáltatók piaca azonban nem csak a két nagyot tartalmazza. Mondjuk egy olyan email cím, ami az internet előfizetéshez jár, sokkal jobban mutat egy CV-n, mint bármelyik ingyenes.

Zsotza írta...

@Hevel Cohen:

A Világért sem akarok senkit semmire semmikor rábeszélni.
A Freemail-re sem.
Én sokáig húzódoztam tőle...
De már két éve használom,-megelégedve.

Használom a Google szolgáltatását is,- alapvetően szintén megelégedve,bár elszomorít,hogy nincs email-visszaigazolás,hogy megkapta-e a levelet a címzett, (vagy én nem találom) ,és idegesít a levelek összefűzése.

A Nagy, Híres,amerikai Szolgáltatóknál azért ott az alap-probléma, amit többször megemlítettem a post-ban,és a kommentben: A normális,komoly hangzású email címek már rég foglaltak.

Egy "kissjozsef.1117735365385854@dzsímél.kom" jellegű cím pedig -finoman szólva- nem szerencsés.

Apostol - Árral szemben. írta...

Az ordogzoltan@gmail.com még szabad volt és évek óta azt használom.
Elégedett is vagyok.

Ami miatt esetleg váltanék, hogy már unom, és elég sok helyre beregiztem így sok levél jön.
Jó ha minden tizediket megnyitok közülük. :)

Zsotza írta...

@Apostol:

Látod, regisztrációs célra érdemes lenne regisztrálni egy második-harmadik email-fiókot,-akár a Freemail-nél!

Gabi írta...

Nekem az a bajom a freemailes levelekkel, hogy amikor onnan írok, akkor sokszor spamnak szűrik meg más levelezők. Gondolom a "free" miatt.
A másik, nagyobb probléma a spamszűrő. Van értelme, de például a legenyhébb fokozatban is megszűrte az egyetemi leveleket. Vagy órák múlva kézbesítette. Az egyetem tavaly javasolta is, hogy ne használjunk freemailt, mert nem kapjuk meg időben a leveleket (pl.: kedd este írták, hogy szerda reggel ne menjünk be 8,25-re).
Valahogy nehezen áll helyre a bizalmam a freemailben.

Zsotza írta...

@Gabi:

Igen, a régebbi,rossz tapasztalatok nagy hátrányt jelentenek....
Azért jó lenne, ha a "Dacia" autókhoz hasonlóan minél több ember újra felfedezné a Freemail-t is,és látná a különbségeket.
Én meg vagyok a Freemail-el elégedve.

Hevel Cohen írta...

Hú, most eszembe jutott, hogy miért nem lehet a freemailt komolyan venni. Amíg Pesten voltam, interjúztattam egy nagyon jó jelöltet. Szeretnénk felvenni, és ehhez el szoktunk küldeni egy bérajánlatot és adat bekérőt, ami kép fájlként van csatolva (mindegy miért). A freemail folyamatosan visszadobja, hogy túl nagy a csatolmány.

Szegény freemailes embert nem veszem fel. A másik jelöltnek ki tudom küldeni a hotmailjére az ajánlatot. :)

Ami a nevekre vonatkozik, a freemailen és a gmailen nagyjából ugyanannyi Kovács János osztozik, illetve valószínűleg a freemailen többen vannak. Ami viszont gáz, hogy a freemail ad hoc account törlésekkel szabadított fel címeket.

Zsotza írta...

@Hevel Cohen: Ez mennyire friss tapasztalat? Én használom (talán) valamennyi email-szolgáltatót, nagy, jelentős különbségeket nem fedeztem fel. Nem mind arany,ami fénylik, a Gmail.com, és a Hotmail szolgáltatásaiban is akadnak nehézségek. Amit mindenképpen pozitívumnak tartok a Freemail mellett: 1.: láthatóan fejlesztik, 2.: MAGYAR![;-<))

Hevel Cohen írta...

Ez egy tegnapi élmény volt, annak hatására írtam a kommentet. .) A max 10 MB-os csatolmány limit, és a darbonkénti max. 5 MB-os még scannelt dokumentumok küldésénél is aggályos.

A magyarságárólé: A freemail, bár a C3 üzemelteti, a T-Onlineé, ami a magyar Telekomé, ami 60%-ban egy olyan cégé, ami a Deutsche Telekom AG kizárólagos tulajdona.

Na most az is elszomorító, hogy ha a Google-be elkezded beírni, hogy freemail, az egyik keresési ajánlat a freemail nem működik...

A fejlesztésről: hát, fejleszteni van mit rajta, minél vacakabb valami, annál fejleszthetőbb.