2012. július 13., péntek

A "Corpus Christi"-körlevélről

Mint  sokan  mások, én sem  "úsztam meg"  a  legújabb  vallásos körlevelet,
amely  egy  "undorító  film"  kapcsán  született.
Felszólít  a  körlevél  ismeretlen  írója  tiltakozásra, "rengeteg  böjtre",és  -természetesen- felszólít  a  "levél"  továbbküldésére.


Persze,arról  nem  szól  a  körlevél,hogy  ha  a  film  nagy  biznisz,
akkor  miért is hagynák  abba a  film  forgalmazását, 
miért is hatódnának  meg a  forgalmazók  az  email-áradattól?
Ha minden  undorító film miatt "rengeteget kellene böjtölni",akkor mikor ennénk? 
Minden  beugrató körlevél-küldő keresztény  keserű példa,
és  döbbenetes   diagnózis: milyen  sok hívő gondolkodásában
kikapcsolt állapotban  van a  szellemi  tűzfal, és a  lelki  vírusvédelem!
A továbbküldözgetős email-ek célja: a szpemmereket 
 újabb email-címekhez juttatni.    

Idézek a  "körlevélből": 

>>" Csak 2 percedbe kerül! Ha nem érdekel, és nincs meg a 2 perced, kérlek, ne panaszkodj, ha Istennek sem lesz 2 perce rád! "<< 

Már ezen a ponton kellene gyanút fognia egy kereszténynek.... 
Egy  hoax  elküldésén  múlna  a kegyelem, az  üdvösség...?!?
Döbbenetes,hogy jó szándékú testvérek mennyire nem ellenőrzik az infókat, 
és azonnal terjesztenek mindent... 
Pedig az egyik legjobb "barátunk" a Google. 
Érdemes  mindent   megvizsgálni, -és  csak  akkor,ha  hiteles - továbbadni .


Magyar  Kurirban  jelent  meg a  Corpus Christi jelenséggel  egy  cikk,
érdemes  elolvasni!
Vohmann Pétertől , az  Evangéliumi Kiadó  vezetőjétől  tanultam:

>>" Istennek  nincs  szüksége a mi  okosságunkra,
                 de  a butaságunkra  még  inkább  nincs! "<< 


" Azért, hogy megismertessék most a mennybeli fejedelemségekkel és hatalmasságokkal az egyház által az Istennek sokféle bölcsessége"

(Biblia, Efézusbeliekhez  írt  levél, 3. fejezet, 10. vers )Forrás:  http://www.magyarkurir.hu/hirek/corpus-christi-nem-letezo-film-ellen-tiltakoznak


Tiltakozó körüzenet terjed keresztény levelezőlistákon egy állítólagos Corpus Christi című filmmel kapcsolatban, amely homoszexuálisként ábrázolja Jézust és tanítványait. Létezik-e az alkotás, ami ellen 1984-ben tiltakoztak először? A helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk.
Újabb körüzenet terjed különböző levelezőlistákon egy állítólagos Corpus Christi című film ellen, amely Jézust és tanítványait úgy állítja be, mintha homoszexuálisok lettek volna. Egyes e-mailek úgy szólnak, hogy a hazai, mások az amerikai bemutatást szeretnék megakadályozni (amit Magyarországról nyilvánvalóan lehetetlen véghez vinni). 
Mint az egyik levél írja: „kérlek, add a neved az email végén található listába! Ha megteszed, megakadályozhatjuk ennek a filmnek a lejátszását Amerikában. Európa néhány régiójában már betiltatták a filmet. Amire szükségünk van: sok aláírásra.” Amikor „összegyűlik 500 aláírás (aki pont ötszázadikként jegyzi be a nevét), kérem, küldje el erre a címre a levelet”.
A másik levél szerint viszont  „nincs petíció, amit alá kellene írni, nincs időkorlát, vagy egy minimális létszám, hogy  továbbküld (sic!) ezt a mailt. 


Csak 2 percedbe kerül!  Ha nem érdekel, és nincs meg a 2 perced, kérlek, ne panaszkodj, ha Istennek sem lesz 2 perce rád! Úgy látszik, már  Európa egyes régióiban betiltották a filmet. Amire szükségünk van;  sok ima és egy csomó e-mail. Talán eljut olyanokhoz, akik tenni is tudnak valamit! A Jóisten képes megtalálni legalább azt az 50 igaz embert, akik hajlandóak megfogalmazni aggodalmukat, és kifejthetik véleményüket a film ellen.”
A film ellen időnként már 1984 óta szerveznek  tiltakozásokat. A hamis városi legendákat felkutató, bemutató, cáfoló urbanlegends.hu már 2006 januárjában írt a filmről, az egyik levél ugyanis már akkor is keringett az interneten. Mint az oldal írja: „a világ minden részéről érkező levéláradat áldozatai elsősorban különböző amerikai államok államügyészei voltak, akiktől a hívők a film betiltását követelték. Illinois állam 1985-ben az Amerikai-szerte egyszerre többszáz újságban publikáló Ann Landerst kérte fel a ködoszlatásra, sikertelenül.” 

Az urbandlegends.hu-n (és az angol Urbanlegendsen) azt olvashatjuk: „a Snopes.com szerint egy 1980-as könyvben említést tesznek ugyan egy 1974-ben forgatott, Him című filmről, melyben Jézust valóban homoszexuálisként ábrázolják, de magáról a filmről, annak alkotóiról semmit nem sikerült találniuk (még csak olyan embert se, aki látta volna), így nehezen tudják elképzelni, hogy egy alacsony költségvetésű, visszhang nélküli alkotás váltotta volna ki a világméretű ellenkezést.”
Hozzáteszik: „1998-ban valóban bemutattak egy Corpus Christi című, Krisztus-szerű amerikai figuráról szóló melegdarabot Manhattanben. A magát meleg katolikusnak valló Terrence McNally drámája miatt a színházat folyamatos fenyegetés érte, s a premiert is csak szigorú biztonsági előkészületek (fémdetektoros beléptetés) mellett tudták megtartani. A darabot azóta előadták más színházakban, köztük Londonban is.”
A színdarabról szóló Wikipédia-szócikk szerint egyébiránt Terence McNally a darabját 1997-ben írta, és valóban 1998-ban mutatták be először. A szócikk is  említést tesz a hasonló című, nem létező film elleni internetes kampányról, éppen az Urbanlegendsre hivatkozva.
Azonban hozzáteszi: 2011-ben mégis készült egy film, amelynek Corpus Christi: Playing with Redemption a címe. Ugyanerre figyelmeztet a Hoax-Slayer.com című, téves internetes üzenetekre specializálódott oldal is, ugyanakkor arra is rámutatnak: ez a film az említett színdarab megszületéséről, bemutatásáról és a körülötte kipattant botrányokról szóló dokumentumfilm. Mind hivatalos oldala színvonala alapján, mind más, az interneten róla található információk szerint kis költségvetésű, nem túl magas minőségű filmről van szó. Az angol nyelvű internetes filmadatbázis szerint az alkotás arról szól: egy csoport négy éven át mutatja be a darabot, a szereplők pedig megosztják tapasztalataikat. Nem találtuk jelét annak, hogy a filmet Európában is bemutatták volna vagy bemutatni készülnének. 

Bonyolítja a helyzetet, írja úgyszintén a Hoax-Slayer, hogy mindezzel együtt valóban létezik egy Corpus Christi című tévésorozat is; Gerard Mordillat és Jerome Prieur alkotását 1997-ben mutatták be a francia tévében. A tizenkét részes sorozat célja az volt, hogy a legfrissebb régészeti kutatások fényében mutassa be Jézust, megkülönböztetve őt a kereszténységnek az alkotók szerint hamis Jézus-képétől. Azonban semmi köze az ugyanekkor íródott színdarabhoz, és nem ábrázolja sem Jézust, sem az apostolokat homoszexuálisként. Emellett semmi jele annak egy angol nyelvű, az amazon.com webáruházban megrendelhető dvd-kiadványon kívül, hogy a sorozat nemzetközi figyelmet is kapott volna, például csak és kizárólag francia nyelvű Wikipédia-szócikk olvasható róla, ahogy Mordillatról is.

Így tehát az a film, ami ellen tiltakoznak a levelezőlistákon keringő üzenetek, nem létezik. Az azonos című, jó 13 évvel az első tiltakozások után készült darabról szóló, 2011-es dokumentumfilmnek viszont minden bizonnyal jól jön az ilyen kéretlen reklám.

Szilvay Gergely/Magyar Kurír

6 megjegyzés:

Hevel Cohen írta...

Ezt én is megkaptam. Mármint az emailt. Nem igazán értettem miért, meleg zsidóként körülbelül nem nagyon érdekel, hogy most Jézus meleg volt-e vagy nem. A Corpus Christi darab meg eléggé kis béna, IMHO.

Ezt leszámítva, egy gyors Googlizás alapján eljutottam oda, hogy keresztény ismerőseim ugyanannyira nem használják az agyukat körleveleknél, mint az átlag populáció.

Zsotza írta...

@Hevel:

Amit furcsálltam: tanár ismerősöm is küldött nekem -minden megjegyzés,és fenntartás nélkül - "Corpus Christi" körlevelet.

Még ha én küldtem volna,mentségül írnám: én egyszerű műveletlen proletár vagyok.

Még önmagában a diploma,és a műveltség sem jelent szellemi "védőoltást" a hoaxok ellen.

Hevel írta...

Simán egyszerűen a gondolkodás hiánya a probléma...

Zsotza írta...

@Hevel:

Óriási információ-áradat veszi körül a XXI. századi átlagembert,-még akkor is,ha csak az utcán közlekedik.

Ha valaki felmegy az Információs SzuperSztrádára,akkor még nehezebben áttekinthető az Infó-dzsungel, és ebből fakadóan még több téves hírt továbbítanak,olyan infókat,amelyeket hitelesnek érez.

Ezért is érdemes minden esetben a hírek továbbadása előtt tájékozódni a Net-en!

Sytka írta...

Ezek a terjengő körlevelek számomra mindig ugyanazt mutatják meg: a kereszténységet a közös ellenségkép tudata sokkal jobban összezárja, mint az evangélium.

Ha van, amit közösen utálhatunk, ami ellen közösen felléphetünk, akkor összefogunk. Függetlenül attól, hogy érdemes vagy sem, hogy hoax vagy sem, hogy más módokat is találhatnánk az egységre.

Zsotza írta...

@Sytka:

Szomorú igazságot Fogalmaztál meg.


Én a körlevélküldők címeit felvettem a SPAM-listára. Ha mégsem baromságot kaptam,akkor onnan "kimentem".